Ултрамаратонът Трявна Ултра

В средата на юли се проведе шестото издание на Трявна Ултра, както и съпътстващата програма с активности без състезателен характер.

Организаторите отново се бяха справили подобаващо с всички предизвикателства и заслужават единствено поздравления! Въпреки „тежката юлска жега” състезателите масово финишираха с широки усмивки на лицата си, а настроението в Трявна беше прекрасно!
 

Рекорди и новости

На старт застанаха рекорден брой състезатели – повече от 800, а официалните дистанции отново бяха пет: 23 км, 42 км, 76 км, 100 км и 141 км.
За поредна година беше пробягана и дистанцията от 3 км, като за първи път за нея се изискваше официална регистрация. Регистрацията означаваше, че участниците получават стартови номера, а стартовите номера, известно е, променят коренно усещането за състезателност! Вероятно и това допринесе надпреварата да бъде безкрайно оспорвана и също толкова атрактивна.
 

Съпътстваща програма

Съпътстващата програма се състоеше от общо двадесет планирани активности без състезателен характер, в пет последователни дни – от 15.7 до 19.7.2021 включително. За отбелязване е, че интерес предизвикаха активности и в петте дни като най-значим беше той към две от тях: С влак и пеша в Тревненския Балкан и Триатлон за любители. Втората представлява комбинация от ходене, велосипедиране и плуване, отново без състезателен характер.

Освен реализирането на съпътстващата програма с активности, наше дело беше и един от щандовете в близост до старт-финалната арена. На него изложихме обучителни материали за Природен парк „Българка” и Национален парк „Централен Балкан”, както и допълнителна информация за програмите на Travel Plus, и по-специално в частта на Стара планина и ‘Малкото море’.

 
Снимка: iRun

Лек велотур с начало музей „Етър” в Габрово

С най-голямо удоволствие Ви представяме нашата програма Велотур Етъра, с начало и край музей „Етър” в полите на Стара планина.
Общата продължителност е около два часа, а в тура могат да се включат всички, които умеят да карат велосипед. Нещо повече – бихме искали да поканим за участие дори онези, които не са се качвали на колело „от детските си години”!
 
Желаете да участвате!? За подробности и записване кликнете върху този линк!
 
 

От къде тръгваме?

Началото и краят на обиколката са при музей „Етър”. Ако имате нужда от транспорт, моля пишете ни своевременно! Ако предпочитате да пътувате до мястото на срещата със собствен автомобил, ще Ви изпратим точните координати по е-мейл.
В уречения час се срещаме за регистрация и кратък брифинг. Следва бърз преглед на велосипедите и групата вече е готова да се впусне в едно малко приключение!
 

Варианти с различна степен на трудност

Изборът пада върху един от седем възможни маршрута – през малки селца и на територията на Природен парк „Българка”. Теренът е начупен – с изкачвания и спускания, и с минимална до средна техническа трудност. В зависимост от условията на деня и функционалното състояние на участниците, избираме подходящия вариант, така че всички да могат да се справят, а удоволствието от карането е гарантирано.

 

Музей „Етър” – Габрово

Краят на тура съвпада с неговата начална точка при музей „Етър” в Габрово.
Етнографският музей на открито „Етър” е уникален за България. Тук са представени на живо битът, архитектурата и занаятите в полите на Балкана от края на Възраждането!
Каним Ви да отделите достатъчно време за посещение на музея, а ние ще Ви издадем някои от Етърските ‘малки тайни’… Дали няма да се окаже, че сте ги пропуснали при предишната си визита? Освен това, ако представлявате по-голяма група, ще организираме специална изненада, която на този етап умишлено ще запазим в тайна!

 

Велосипеди и каски

Участниците могат да донесат собствен велосипед (маунтин байк) и каска или да заявят ползването на велосипед и каска от организатора (срещу заплащане). Молбата ни е да направите заявката още при записването си за програмата, което спомага за гладката организация.
 

Цена и записване

Таксата за участие е 8 лв, а записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg. Между април и октомври провеждаме тура всеки вторник, четвъртък, петък и неделя, при наличие на достатъчно участници, а таксата включва:

 • подготовка и логистика
 • избор на подходящ маршрут
 • придружител-водач

 

най-добра цена

подготовка и маршрут

придружител-водач

навременно записване

 

Препоръки

Велотур „Етъра” е подходящ както за индивидуални гости и семейства, така и за малки групи или като модул в тийм билдинг програми (team building). За групи може да бъде проведен и в различни от обявените дни, през цялата година.

Препоръчваме Ви да участвате и в други активности от програмата, както и да останете в нашия красив край два, три или повече дни. Имайте предвид, че програмата на Gabrovo Plus обхваща петдесет и три активности, както и единадесет уикенд програми и експедиции. Освен тях организираме „къстъмизирани” програми, тийм билдинг мероприятия, нощувки, транспорт и други.
 

53 активности

11 експедиции

хотели

къщи за гости

 
Очакваме Ви! 🙂

 
 
Снимки: Travel Plus – специализиран туроператор и музей „Етър”

Спомняте ли си за Узана Поляна Фест?

Сигурно си спомняте за екологичния фестивал на голямата узанска поляна!? За чудесното лятно настроение, за вечерните концерти, за изпълнители като Стенли, Остава, Тъпани и гайди, и много, много други? Или пък за интересните лекции и уъркшопи на екологична тематика, за голямата пещ и дъхавия хляб с квас?

За някои спомените от този весел и поучителен фестивал в Габровския Балкан са все така живи, за други може би вече са поизбледнели. Добрата новина е, че фестивалът се завръща – от 23.7.2021 (петък) до 25.7.2021 (неделя). Трите фестивални дни ще бъдат изпълнени със събития, а програмата може да разгледате тук.
 

И още добри новини…

Видно е, че организаторите от Община Габрово разполагат със сериозен бюджет и това определено е добра новина! Стъпвайки на опита от предишните издания и разполагайки с толкова креативни личности в екипа си, това вече е обещание за един изключително сполучлив фестивал!
Но добрите новини не спират до тук, а следват още и още… Че фестивалът ще бъде с вход свободен, че ще имате възможност да пътувате от Габрово до Узана с извънредни автобуси (които се движат на метан и са екологични), че в двете концертни вечери на голямата сцена ще стъпят групи като Оратница, Тъпани и гайди, Керана и космонавтите, Ехо Балкан Самба и още други (отново безплатно), че се очакват повече от сто изложители, че ще бъдат представени множество нови природосъобразни идеи…
Списъкът с добри новини е дълъг, а приятните изненади са гарантирани! Заповядайте!
🙂
 

Активности на Узана, в Габрово и Балкана

Извън времевия контекст на фестивала Ви препоръчваме да останете в нашия красив край минимум два или три дни, а защо не и повече!? А като местен туроператор ние ще Ви предложим най-добри условия за настаняване в Габрово и региона.

Използваме повода да посочим само някои от организираните и препоръчвани от нас активности в периода от април до октомври:

 
Очакваме Ви на Узана в Габровския Балкан!

 
Снимка: УзанаПолянаФест

Пешеходен преход и живописно пътуване с влак

С най-голямо удоволствие Ви представяме нашата програма С влак и пеша в Тревненския Балкан, с начало и край в Трявна. Общата продължителност на тура е около шест часа, а самият преход е с лек профил. Така могат да се включат широк кръг участници, със и без предварителен опит в планината!

Желаете да участвате!? За подробности и записване кликнете върху този линк!

 

От къде тръгваме?

Началото и краят на обиколката са в Трявна. Ако имате нужда от транспорт, моля пишете ни своевременно! Ако предпочитате да пътувате до мястото на срещата със собствен автомобил, ще Ви изпратим точните координати по е-мейл.

Подчертаваме, че преходът е без състезателен характер. Участниците ще се потопят в красотата на Тревненския Балкан без бързане, а приповдигнатата и шарено спортна атмосфера в дните около състезанието Трявна Утра е просто допълнителен бонус.

 

Цена и записване

Таксата за участие е 16 лв, а записването се осъществява с попълване на нарочна регистрационна форма. Таксата включва:

 • подготовка и логистика
 • избор на подходящ маршрут
 • придружител-водач
 • пътуване с влак

 

най-добра цена

подготовка и маршрут

придружител-водач

пътуване с влак

 

Съпътстваща и състезателна програма на Трявна Ултра

На 17.07 и 18.07.2021 турът е част от активностите без състезателен характер към маратона Трявна Ултра. Те са общо двадесет на брой, в пет последователни дни (15.07 – 19.07.2021). Така съпътстващата програма е също толкова интересна, колкото и състезателната, а в много случаи гостите участват и в двете.

Как става това ли!?
Ето един пример: В четвъртък преди състезанието участникът А. А. от Варна се вклюва във воден преход с Каяк през ‘Малкото море’, в петък се тонизира на Вечерен велотур, в събота бяга състезателно, а в неделя разпуска на експедиция С влак и пеша в Тревненския Балкан.
 

 

Пет дни за активности без състезателен характер

Програмата с активности без състезателен характер е за всички, които харесват изживявания на открито. Състои се от общо двадесет предложения – по четири във всеки един от дните между четвъртък (15.07.2021) и понеделник (19.07.2021). Всеки гост може да избере да участва в произволен брой активности, в удобни за него дни.

Разгледайте подробности и се възползвайте от прекрасния повод да прекарате една мини ваканция в Трявна, Балкана и ‘Малкото море’!
 

 

Трявна Ултра – спортното събитие на годината

Международният ултрамаратон (планинско бягане) е най-голямото спортно събитие в Трявна и региона, а тази година се провежда за шести път. Бидейки един от най-популярните в България, маратонът привлича стотици участници. Най-дългата му дистанция е 141 км, а при последното състезание победителят Димитър Маринов я измина за 19 часа и половина.
Ако си мислите, че се майтапим и че да се пробягат 141 км (сто – четиридесет – и – един – километра) в планината е невъзможно, уверете се сами тук.

За Ваше (и наше) успокоение ще споменем и за така наречената къса състезателна дистанция. Тя е с дължина „само” 23 км, а през 2019-та победителите в нея се казват Антония Григорова при жените и Шабан Мустафа при мъжете. Вторият буквално спринтира по трасето и завършва за 1 час 24 минути 15 секунди при средна скорост от 16,4 км/ч.
 

Очакваме Ви! 🙂

 
 
Снимки: Travel Plus – специализиран туроператор

Отзив от Женя Паперова:

Благодаря за перфектната организация на похода, както и за топлото и внимателно отношение.
Вярвам, че отново ще се видим, а дотогава желая здраве и успехи! 🙂

 

Вместо отговор

Този чудесен коментар ни препраща към предстоящите пешеходни преходи. Както и към другите активности в програмата, посветена на маратона Трявна Ултра. Тя е изключително разнообразна и включва общо двадесет предложения, а всеки участник може да се включи в произволен брой от тях.
На Вашето внимание: С влак и пеша – лек пешеходен преход
🙂
 

Други коментари

Коментари за вече отминали програми можете да прочетете в рубриките за отзиви на нашия сайт, в Гугъл и на специализираната ни страница във фейсбук Gabrovo Plus.

На Карнавал в Габрово

Карнавал в Габрово отново ще има! Очакваме Ви в столицата на Хумора и Ви препоръчваме да ни гостувате за целия дълъг уикенд от 21. до 24. май!
 

Петък, 21. май

Карнавалните прояви започват в петък следобед, но ние Ви каним да пристигнете в Габрово още в четвъртък и да се възползвате както от празничната програма, така и от нашата програма с активности. Ето само няколко от възможностите:

 

Събота, 22. май

Традиционно Карнавалната събота е най-наситеният ден от цялата седмица, а събитията следват едно след друго. Ето само кратка извадка:

 • Карнавал „наобратно” (Карнавална програма)
 • Церемония по отрязване опашката на котката (Карнавална програма)
 • Илюзионно шоу, Stand Up Comedy, духов оркестър с мажоретки и много други (Карнавална програма)
 • Концерт с участието на Графа, Любо Киров, Мария Илиева и „Фондацията“ (Карнавална програма)
 • Тандемен полет с парапланер
 • „Вкусни спирки” в Габровския Балкан – пешеходен преход с кулинарен акцент

 

Неделя, 23. май

Днес е денят на Фестивал „Улицата”, който Ви очаква в центъра на Габрово през целия ден. Освен това Ви каним да се включите в една или повече активности от нашата програма и по този начин да направите деня си истински разнообразен и весел. Ето само част от възможностите:

 

Понеделник, 24. май

Габрово е домът на първото в България светско училище (Априловската гимназия), a денят на светите братя Кирил и Методий е на особена почит в нашия град. Освен да се потопите в атмосферата на празника, бихте могли да участвате в една или повече от многобройните ни активности:

 

Настаняване в Габрово и региона

Като местен туроператор ще Ви предложим най-добри условия за настаняване в Габрово и региона. Препоръчваме Ви да останете в нашия красив край минимум два или три дни, а защо не и повече!? Пишете ни с брой гости и какви са Вашите предпочитания – хотел или къща за гости!

Списъкът на организираните и препоръчвани от нас активности в периода от 21. май до 24. май се допълва от нашите специални уикенд програми:

Очакваме Ви! 🙂

 
 
Снимка: Карнавал Габрово

Какво се случва с врабчетата?

Врабчетата намаляват като за последните 10 години са с 30% по-малко. Ще продължи ли тази тенденция и има ли вероятност тези птици да изчезнат от живота ни? Броенето ще помогне да се установят численостите, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас.

Инициативата е на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), които са си поставили за цел да установят каква е трайната тенденция в популациите на врабчетата и причините за това.
 

Отделете си 10 минути – в събота, 24. април!

Нужни са Ви само 10 минути между 9:00 и 12:00 часà. Изберете удобно за Вас място за броене, което да може да посещавате и в бъдеще!
По-малко от минута пък ще Ви отнеме да се регистрирате и да запишете наблюдението си, а цялата информация ще намерите на сайта на дружеството.

 

Врабчетата в Габрово и региона

Като туроператор с отношение към изживяването и опазването на природната среда, ние подкрепяме тази инициатива, и поканваме всички наши гости и партньори да се включат в нея!

Нещо повече – в рамките на нашите активности в периода около 24. април ще отделим необходимото време за обмен на информация. Всички наши гости, които проявяват интерес, ще имат възможност да се включат в преброяването в периода между 9:00 и 12:00 часà.

Списъкът на организираните от нас активности в периода около 24. април включва:

 
За настаняване в Габрово и региона ни пишете с брой гости и какви са Вашите предпочитания – хотел или къща за гости! Препоръчваме Ви да останете в нашия красив край минимум два или три дни, а защо не и повече!?

Очакваме Ви! 🙂

 
Снимка: Българско дружество за защита на птиците

На Карнавал в Габрово

Карнавал в Габрово отново ще има! Запазете датата 22. май или най-добре целия дълъг уикенд от 21. до 24. май! Очакваме Ви!
 

Реален Карнавал в нов формат

За разлика от миналата година, когато Габровският Карнавал се проведе онлайн, организаторите от община Габрово планират през 2021-ва Карнавал в Габрово да има в реален формат!
Предвид специфичната ситуация, наложена от епидемичната обстановка обаче, Карнавалното шествие няма да се осъществи по традиционния начин.
 

Карнавал „наобратно”

Вместо движещо се край зрителите шествие, организаторите са замислили Карнавалът в Габрово да се проведе „наобратно”. Това означава, че ще се движат зрителите, а шествието ще бъде стационарно. Как точно ще се случи това и дали ще има само едно или няколко стационарни шествия, остава да разберем! На този етап организаторите уверяват, че по този начин ще могат да бъдат спазени възможните ограничение, така че пред провеждането на Карнавала няма да има пречки!
 

Карнавална програма

Карнавалът в Габрово далеч не е само Карнавалното шествие, но специално тази година едва ли може да се очаква безкрайно богата на събития програма, нито пък че тя ще запълни цялата Карнавална седмица! Още от сега обаче се знае, че ще се проведе концерт на открито вечерта на 22. май! Очакваме имената на групите и изпълнителите, както и допълнителни подробности!
 

Активности и настаняване в Габрово и региона

Като местен туроператор ще Ви предложим най-добри условия за настаняване в Габрово и региона. Препоръчваме Ви да останете в нашия красив край минимум два или три дни, а защо не и повече!? Пишете ни с брой гости и какви са Вашите предпочитания – хотел или къща за гости!

Списъкът на организираните и препоръчвани от нас активности в периода около 22. май включва:

 
Очакваме Ви в Габрово и Балкана! 🙂

В последния ден на 2020-а правим бърз преглед на ски зоните в България. Предвид топлото време и сравнително малкото количество сняг обстановката по пистите остава далеч под очакванията на любителите на ските и сноуборда, но далеч не всичко е негативно.

Банско и Добринище с най-много сняг

Въпреки високите температури от последните десет дни, условията продължават да бъдат най-добри в Пирин – благодарение на снеговалежите от началото на месеца. Добре е да се знае, че в първия ден на Новата година двете ски зони Банско и Добринище ще отворят по-късно от обичайното. В Банско това ще се случи в 10:00 часа̀, а в Добринище – в 9:30 часа̀.
От 02.01.2021 работното време отново ще бъде стандартното: в Банско от 08:30 до 17:30 часа̀ за кабинковия лифт и от 08:45 до 16:15 часа̀ за останалите съоръжения, а в Добринище – от 8:30 часа̀ до 16:00 часа̀.

Цените на полудневните и целодневните лифт карти са както следва:

 • БАНСКО
Тип / Възраст Възрастни 7 – 12 години Ученици над 12 год Студенти / пенсионери
1 ден 70 лв 38 лв 62 лв 62 лв
12:30 – 16:30 часа̀ 54 лв 29 лв 48 лв 48 лв

Забележка 1: Пълен ценоразпис ще откриете тук.
Забележка 2: На сайта на курорта бихте могли да проверите актуалното състояние на пистите (отворени/затворени) и на лифтовете и влековете (отворени/затворени) тук с клик върху съответната икона в горна лента. При разминавания между обявеното на сайта и реалната ситуация на място, моля пишете ни на адрес ski.pass@uzana.bg или ни изпратете съобщение във фейсбук.

 • ДОБРИНИЩЕ (БЕЗБОГ)
Тип / Възраст над 12 години 4 – 12 години
1 ден 35 лв 18 лв

Забележка 1: Пълен ценоразпис ще откриете тук.
Забележка 2: На телефон +359 7447 2120 бихте могли да проверите актуалното състояние на пистите и на лифта.
Забележка 3: Пътуването между долна и горна станция отнема 27 минути, с прекачване на междинна станция.

По-ниски цени на лифт картите в Боровец и Пампорово

В Рила и Родопите, както и в останалите планини на страната, снегът през декември е малко. На Боровец дори официално обявиха, че са възможни „компромиси в качеството на пистите”, а там и на Пампорово периодите с цени „Старт на сезона” бяха удължени. Тези цени са по-ниски (частично или изцяло) от вече обявените или очакваните стандартни цени на лифт картите.

 • БОРОВЕЦ – цени „Старт на сезона” (28.12.2020 – 05.01.2021) – полудневни и целодневни лифт карти
Тип / Възраст 23 – 64 години 7 – 13 години 14 – 22 години над 65 години
1 ден 50 лв 30 лв 45 лв 45 лв
8:30 – 12:30 часа̀ 48 лв 28 лв 35 лв 35 лв
12:00 – 16:30 часа̀ 40 лв 23 лв 28 лв 28 лв

Забележка 1: Пълен ценоразпис ще откриете тук.
Забележка 2: На сайта на курорта бихте могли да проверите актуалното състояние на пистите (отворени/затворени) тук, а актуалното състояние на лифтовете и влековете (отворени/затворени) тук. При разминавания между обявеното на сайта и реалната ситуация на място, моля пишете ни на адрес ski.pass@uzana.bg или ни изпратете съобщение във фейсбук.

 • ПАМПОРОВО – цени „Старт на сезона” (19.12.2020 – 22.01.2021) – полудневни и целодневни лифт карти
Тип / Възраст 18 – 64 години 7 – 11 години 12 – 17 години над 64 години
1 ден 52 лв 31 лв 42 лв 42 лв
12:30 – 16:30 часа̀ 43 лв 24 лв 34 лв 34 лв

Забележка 1: Пълен ценоразпис ще откриете тук.
Забележка 2: На сайта на курорта бихте могли да проверите актуалното състояние на пистите (отворени/затворени) тук, а актуалното състояние на лифтовете и влековете (отворени/затворени) тук. При разминавания между обявеното на сайта и реалната ситуация на място, моля пишете ни на адрес ski.pass@uzana.bg или ни изпратете съобщение във фейсбук.

 • ПАМПОРОВО – цени „Старт на сезона” (19.12.2020 – 22.01.2021) – лифт карта + ски оборудване
Тип / Възраст 18 – 64 години 7 – 11 години 12 – 17 години над 64 години
1 ден 62 лв 38 лв 52 лв 52 лв

Забележка 1: Пълен ценоразпис ще откриете тук.
Забележка 2: Оборудването се наема в ски гардеробите на Пампорово АД: Туристически Център, Малина, Студенец.
Забележка 3: На сайта на курорта бихте могли да проверите актуалното състояние на пистите (отворени/затворени) тук, а актуалното състояние на лифтовете и влековете (отворени/затворени) тук. При разминавания между обявеното на сайта и реалната ситуация на място, моля пишете ни на адрес ski.pass@uzana.bg или ни изпратете съобщение във фейсбук.

 

Зимни ваканции от Travel Plus

Ако се интересувате от изгодни оферти за настаняване плюс лифт карта в Боровец, Пампорово, Банско или в друг от ски курортите в България, пишете ни на адрес booking@uzana.bg или ни изпратете съобщение във фейсбук.

Освен в България, ние сме специализирани в организацията на зимни ваканции в Алпите. В рубриките за отзиви на нашия сайт и в Гугъл можете да разгледате коментари за програмите ни в Австрия, Италия, Франция, Швейцария и Германия. Те се отнасят за лифт карти и за настаняване (в хотели и апартаменти) на преференциални цени, както и за цялостна организация на ски ваканции в Алпите с включен ски гайдинг.

Италианският топ ски курорт Мадона ди Кампильо oтново е домакин на състезания от Световната купа по ски – алпийски дисциплини. Разположен в сърцето на Доломитите (Доломити ди Брента) и на около 1400 км от България, много наши гости са посещавали „Мадоната” през годините. Впечатленията им, и от пистите, и от различните курорти с директен достъп до ски зоната, са изцяло положителни.
Мадона ди Кампильо си заслужава да бъде посетен във всеки един момент между началото на декември и края на март. А в седмицата преди Коледа традиционно се случва една от най-големите атракции за сезона – нощният слалом за мъже от календара на Световната ски федерация!
 

От Вал Гардена до Кортина д’Ампецо

Освен в Мадона ди Кампильо, през тази зима „италианската връзка” в стартовете от Световната купа преминава и през Санта Катерина, Вал Гардена, Алта Бадиа, Бормио, Кронплац и Кортина д’Ампецо. Всички тези курорти са познати и на нашите гости, които са се възползвали от предложенията ни за ски ваканции в Италия с включен ски гайдинг или за лифт карти и за настаняване (в хотели и апартаменти) на преференциални цени.
Техните коментари за програмите ни в Алпите от предишни години можете да разгледате в рубриката за отзиви. Вярваме, че и през настоящата зима 2020-2021 наши гости ще могат да карат ски в едни от най-чаровните ски курорти в цяла Европа, а запитвания можете да ни изпращате на адрес booking@uzana.bg или със съобщение във фейсбук.
 

Слалом за Световната купа

Що се отнася до старта за Световната купа, за наше и на организаторите съжаление, той се проведе без публика – заради действащите в Италия противоепидемични мерки (Ковид-19). Това обаче по никакъв начин не попречи на самото състезание, а победител стана 26-годишният норвежец Хенрик Кристоферсен от Льоренског близо до Осло. На второ и трето място се наредиха сънародникът му Себастиан Фос-Солеваг и италианецът Алекс Финатцер.

В надпреварата участва и българинът Алберт Попов, който обаче не успя да се класира за втория манш. В първия Попов даде тридесет и първо време, а за решителния втори манш се класират първите тридесет. Жалко за нашия състезател, особено предвид минималното му изоставане от 0.03 секунди от тридесетия в класирането – словенеца Жан Кранец.


Снимка: Skiarea Campiglio Dolomiti di Brenta