Ски и сноуборд за начинаещи и напреднали

Узана, Стара планина

Високо в Габровския Балкан

Изградена около някогашната ски писта „Студентската”, ски зона Емар обединява две основни и две свързващи писти. Важно е да се подчертае, че за разлика от всички останали локации в местността Узана в Стара планина, тук наличните писти са свързани помежду си.
Тази особеност отличава съществено ски зона Емар от другите (единични) писти в района. А заради разнообразието на теренните форми тук ще намерите подходящи условия както за начинаещи, така и за леко напреднали скиори.

Зимни емоции за всички

Общата дължина на пистите е 1 километър и 300 метра, разделени на четири нива на трудност: учебен плац (за абсолютно начинаещи), зелена писта (лека), синя писта (лесна) и червена писта (трудна).

Прекарайте на Узана няколко часа или няколко дни, а защо не и седмица! В близост ще намерите също прекрасната ски писта Завоя – най-добрата ски писта в Стара планина – и още много зимни предложения, а Габрово – най-веселият град в България – се намира на малко повече от половин час с автомобил.

Често задавани въпроси

Нашата оценка за ски зона Емар в Узана, Стара планина се базира на следните наблюдения:

 • съотношение цена-качество – добро
 • трудност – от начинаещи до напреднали (учебен плац, зелена, синя и червена писта)
 • дължина на пистите – добра
 • възможности за фрирайд – скромни
 • снежна сигурност – добра
 • изкачвателни съоръжения (влекове) – задоволителни
 • ски училище – на място и по запитване
 • ски оборудване под наем – да
 • гледки и пейзажи – добри
 • достъпност с обществен транспорт или ски бус – по запитване
 • достъпност с личен транспорт – задоволителна
 • други зимни активности (турове със снегоходки, преходи, ски бягане, биатлон и т.н.) – по запитване

Стандартно работно време

От началото на декември до средата на април, винаги когато снежните условия са благоприятни, ски зона Емар работи, както следва:

 • понеделник – четвъртък:  9:30 – 16:30 ч.
 • петък – неделя:                    9:00 – 16:30 ч.

при благоприятни условия

декември – април

без почивен ден

днес: затворено

Препоръка

В делничните дни между понеделник и четвъртък на Узана е също толкова красиво, но и значително по-спокойно. Ако имате възможност, избягвайте струпванията на много хора през уикендите и около националните празници!

Снежната обстановка в реално време

На това място можете да проверите в реално време какви са снежните условия в ски зона Емар в Стара планина.

Други източници на информация

В зимната планина метеорологична обстановка е динамична, което може да бъде причина за временни нарушения в работата на уеб камерата. В такъв случай моля изчакайте известно време и опитайте отново!
Ако след няколко опита уеб камерата все още не работи, моля сигнализирайте на адрес ski.pass@travel-plus.net или във Facebook.

Условия и преференции

Известно е, че разходите за създаване и поддържане на добри условия за каране на ски и сноуборд са значителни. Това неминуемо се отразява и върху цените за ползване на ски пистите и прилежащите им изкачвателни съоръжения.
В ски зона Емар, при заплащане по стандартните тарифи, съотношението цена-качество може да бъде оценено като добро или много добро. Същевременно бихме могли да Ви предложим преференциални условия („най-добра цена”) в зависимост от вида и броя на поръчаните лифт карти, и от деня от седмицата. Запитвания можете да ни изпращате на адрес ski.pass@travel-plus.net или със съобщение във фейсбук. За актуални предложения проверявайте в нарочната тема: Лифт карти (Ski Pass).

 

Стандартни цени – Зима 2022/23

През настоящия сезон стандартните цени на ски картите за ски зона Емар в Узана, Стара планина са обявени, както следва:

възраст 1 ден 2 дни 3 дни
12 – 70 години хх лв по запитване по запитване
5 – 11 години хх лв по запитване по запитване


Забележка: Предвидете необходимата Ви сума в брой, тъй като към момента това е единственият начин за заплащане на ски картите.

Най-добра цена – ски карта

Преференциални условия („най-добра цена”) за лифт карти (ски карти) могат да важат на определени дати, за определени дни от седмицата, или да Ви бъдат оферирани в зависимост от вида и броя на поръчаните от Вас ски карти.

 • Предварително обявени дати с преференциални условия за картите:
  Вижте обявените към настоящия момент дати тук!
 • Запитвания за различни от обявените дати можете да ни изпращате на адрес ski.pass@travel-plus.net или със съобщение във фейсбук.

най-добра цена

ски карти

специални дни

по запитване

Пакети и оферти за туристически услуги

Освен лифт карти (ски карти), в района на Узана и Стара планина Ви предлагаме още много туристически услуги – поотделно или в пакет:

 • Пакетни оферти през зимата – варианти с лифт карта и/или ски училище и/или настаняване в хотел или къща за гости:
  Вижте най-добрите зимни предложения на Узана и в Стара планина тук!
 • Ски училище за начинаещи, леко напреднали и напреднали:
  Вижте най-добрите предложения за обучение по ски и/или сноуборд тук!
 • Нашите зимни активности в Узана, Габрово и Централния Балкан:
  Вижте най-добрите активни предложения тук!
 • Хотели в Узана, Габрово и Централния Балкан:
  Вижте най-добрите предложения за настаняване в хотели тук!
 • Къщи за гости в близост до Узана, Габрово и Централния Балкан:
  Вижте най-добрите предложения за настаняване в къщи за гости тук!

пакети

ски училище

зимни активности

хотели и къщи за гости

Препоръка

Ако имате възможност, избягвайте уикендите и дните около националните празници. В делничните дни между понеделник и четвъртък на Узана е също толкова красиво, но и значително по-спокойно. В тези слабо натоварени периоди не само бихте могли да ползвате евентуални офертни цени, но и да се насладите в пълна степен на планината, без струпвания на много хора.

Три ски влека

Изкачвателните съоръжения, които обслужват пистите в ски Зона Емар, са три на брой. Те са от добре познатите ски влекове от типа „захват”. В България са известни още като лопатки.

 

Особености

Тази изпитана технология е много подходяща за трасета с малък наклон. На по-стръмните места обаче може да създаде значително неудобство на скиорите, а още повече – на сноубордистите. Както признават от управата на ски зоната, по отношение на ски влековете има „сериозен потенциал за развитие”.

Факт е обаче, че подмяната на дори само едно съоръжение е изключително скъпа, а това поражда съмнения за скорошната ѝ реализация.

Особености

Управата на ски зоната полага усилия за периодичното обновяване на ски гардероба. Обективно погледнато обаче, търсенето на услугата е изключително неравномерно – основно през ученическите ваканции и някои уикенди – и пречи на по-мащабни вложения.
По тази причина в определени дни може да се стигне до недостиг на оборудване. Нашата препоръка е, ако имате възможност, да избягвате високия сезон. Извън него не само бихте могли да ползвате евентуални офертни цени, но и да се насладите в пълна степен на планината, без струпвания на много хора.

 

Ски оборудване под наем

Ски гардеробът е с удобна локация на входа на ски зоната. Разполага със 130 комплекта ски оборудване, което е напълно адекватна бройка за делничните дни, както и за слабо натоварените уикенди. Детските ски с дължина под 130 см и за малки деца (под 100 см) са в ограничен брой.
Цените за наем важат в рамките на един работен ден и са обявени за пълния комплект оборудване (ски + щеки + обувки). Те варират в зависимост от дължината на ските, както следва:

вид оборудване ски > 130 см 100 см – 130 см ски < 100 см
ски + щеки + обувки хх лв хх лв хх лв
ски + щеки по запитване по запитване по запитване
ски обувки по запитване по запитване по запитване

Сноуборд оборудване под наем

Комплектите за сноуборд се състоят от дъски с монтирани на тях автомати и обувки за сноуборд. Те са само петнадесет на брой, в най-търсените дължини и номерации. Имайте предвид също, че изкачвателните съоръжения в ски зона Емар са от типа „захват” и заради техническите си характеристики са по-удачни за ски и не толкова подходящи за сноуборд.
Цената за наем важи в рамките на един работен ден и е обявена за комплект (сноуборд + обувки за сноуборд).

вид оборудване цена особености
сноуборд + обувки хх лв ограничена наличност
сноуборд по запитване ограничена наличност
обувки за сноуборд по запитване ограничена наличност

Ски уроци за начинаещи и леко напреднали

Теренните форми в рамките на ски зона Емар са отлична предпоставка за обучение на начинаещи и леко напреднали. В това отношение зоната е най-подходящата локация не само на Узана, но и сред всички зимни курорти в тази част на Стара планина.

На това място изтъкваме наличието на обособен учебен плац. Той е подходящ за обучение в първи стъпки в ските, следвайки методологията на Българското ски училище. След усвояване на някои основни умения, обучението може да продължи на зелената писта (за начинаещи). Тя се намира в съседство на учебния плац и позволява плавен преход към надграждане на началните умения и усвояване на дъги с рало, диагонално спускане и основен завой.

Градацията може да бъде продължена на синята писта. Тя се характеризира с почти постоянен умерен наклон от 13 – 17% и позволява изучаване и усъвършенстване на едни от най-важните елементи на съвременната ски техника – основен завой, завой с опора и завои с успоредни ски.

първи стъпки

начинаещи

леко напреднали

лицензирани учители

Лицензирани ски учители

От името на Ски училище Узана Ви съветваме да ползвате услугите на ски и сноуборд учители, които притежават актуален лиценз на Българското ски училище или Българската федерация по ски. Това е както законова разпоредба, така и препоръка с чисто практическо значение.

Цени и условия

Обявените цени важат за един астрономически час (60 минути) и за съответния брой участници:

брой участници 1 до 3 часа повече от 3 часа
един участник хх лв / час по запитване
двама участници хх лв / час по запитване
трима участници хх лв / час по запитване
четирима участници хх лв / час по запитване
всеки следващ по запитване по запитване

Ски уроци за напреднали

За леко напредналите и напредналите скиори, които желаят да се усъвършенстват, Ски училище Узана препоръчва обучението да се проведе на ски писта Завоя. Тя е считана за най-добрата ски писта в Стара планина и може да бъде условно разделена на две части – полегата и стръмна.

Полегатата част може да бъде означена като „синя” и се отличава с постоянен умерен наклон от 15 – 18%. Тук ще можете да усвоите или да усъвършенствате едни от най-важните елементи на съвременната ски техника – от основен завой и завой с опора, през завои с успоредни ски, до първи стъпки в карвинг техниката.

Стръмната част е определяща за категоризирането на цялата писта като „червена”. Тук се редуват полегати, средно стръмни и стръмни пасажи, а най-предизвикателни са двата пада с наклон от над 40%. В тази част ще можете да натрупате умения за каране на ски и сноуборд по терен с честа промяна на наклона, и да усъвършенствате късите верижни завои, и карвинг завоите с дълъг и със среден радиус.

леко напреднали

средно напреднали

Стара планина

лицензирани учители

Лицензирани ски учители

От името на Ски училище Узана Ви съветваме да ползвате услугите на ски и сноуборд учители, които притежават актуален лиценз на Българското ски училище или Българската федерация по ски. Това е както законова разпоредба, така и препоръка с чисто практическо значение.

 

Ски писта Завоя

Подробна информация за ски писта Завоя ще намерите на нарочната страница. Тук само ще споменем, че съвременното разбиране за методологията на обучение по ски и сноуборд не предвижда занимания с възрастни и деца едновременно, дори и когато става въпрос за напреднали. Изключение е допустимо при особени обстоятелства или при изрично желание от страна на клиентите.

ски писта Завоя

обучение за деца

обучение за възрастни

фрирайд

Местоположение и особености

Ски писта Завоя маркира входа на местността Узана и е любима на напредналите скиори и сноубордисти. Разположена на типичен за Габровския Балкан стръмен северен склон, тя предлага прекрасни условия както за пистово каране, така и за набиращия все по-голяма популярност фрирайд.

Фрирайдът (freeride) – в превод на български свободно каране – представлява каране на ски и сноуборд по неутъпкани терени, най-често в открити местности и в не много гъсти гори. При практикуването му се използват изкачвателни съоръжения (лифтове и влекове), но спускането, по правило, се случва встрани от пистите (на диво). Наричан е още извънпистово каране (off-piste skiing), но ако пистите не са обработени, е напълно в реда на нещата спускания да се правят и по тях.

Местоположение и особености

Ски зона Емар се намира в местността Узана в Габровския Балкан, а пистите са разположени на склонове с предимно източно изложение. В по-голямата си част преминават през букови и смесени гори, а надморската височина достига рекордните за Узана 1384 метра.

Стара планина

Узана (Габрово)

1384 мнв

ПистенБули 600 W

Грижа за пистите

Грижата за пистите започва далеч преди началото на сезона, още през лятото. Тогава избуялата трева се коси и/или мулчира, а през есента се извършва обход и отстраняване на всички паднали клони.

В края на ноември и началото на декември усилията са насочени към „улавяне” на снега и подготвяне на основа, а при последващи валежи снежната покривка върху пистите се „надгражда”. За целта се използват съвременни снегоутъпкващи машини, в това число по-лекият Бомбардер и изключително модерната ПистенБули 600 W.

Едва тогава стартът на сезона може да бъде даден, но с това грижата за пистите далеч не приключва. Дори напротив! От този момент нататък преди всеки работен ден се извършва заглаждане и фрезоване на снега, така щото зоната да посреща скиорите и сноубордистите във възможно най-добро състояние.

 

Система за производство на технически сняг

Към настоящия момент ски зона Емар не разполага с пълноценна инсталация за производство на технически сняг. Наличните възможности имат по-скоро помощна роля и подпомагат естествената снежна покривка единствено в ниската част на ски зоната – на учебния плац и зелената писта.

Евентуалното изграждане на цялостна инсталация би означавало удължаване на сезона, но и предполага много сериозна инвестиция. На този етап, въпреки сложната икономическа среда, управата на ски зоната изразява своята принципна позиция за дългосрочен ангажимент към развитието на ски туризма в тази част на Стара планина.

Достъп с личен автомобил

Ски зона Емар се намира на 23 км от Габрово, а достъпът до там се осъществява по асфалтов път с много завои. Имайте предвид, че условията през зимата са трудно предвидими и затова Ви съветваме да оборудвате автомобила си адекватно, включително с вериги за сняг! Ако нямате достатъчно опит в шофирането при зимни условия и за Вашето лично спокойствие, проверете алтернативните начини за придвижване от Габрово до Узана.

Разстоянието от Велико Търново е около 73 км, от Стара Загора – 102 км, от Плевен – 122 км, а от Русе и Разград – около 175 км. Ако пътувате от Южна България през прохода Шипка, използвайте южната дъга на околовръстния път на Габрово! По този начин ще си спестите преминаването през самия град.

23 км от Габрово

73 км от Велико Търново

102 км от Стара Загора

вериги за сняг

Достъп с обществен транспорт или със ски бус

Ако нямате възможност да осъществите пътуването със собствен транспорт и представлявате група от минимум 8 души, моля пишете ни на адрес booking@travel-plus.net или със съобщение във фейсбук. Ще проверим възможността за транспорт с бус или автобус със съответния брой места, а при необходимост и с ремарке за екипировката.

8 – 12 души

13 – 50 души

транспорт на екипировка

по запитване

Паркиране в близост до ски зоната

В непосредствена близост до ски зоната са оформени три широки пътни отбивки. На тях могат да паркират около 140 автомобила. През делничните дни тези места са абсолютно достатъчни за гостите на ски пистата, но в събота и неделя често се запълват още предиобяд.

По тази причина Ви препоръчваме, при възможност, да ползвате алтернативните начини за придвижване до Узана (с обществен транспорт или със ски бус). А ако предпочетете да пътувате с личен транспорт, особено през уикенда Ви съветваме да пристигнете максимално рано.

Узана през зимата

Високо в Габровския Балкан, през зимата на Узана Ви очакват много сняг и почти толкова много слънце, кристални гледки в ясните дни, и забулени в облаци мистични гори.
Макар че карането на ски и сноуборд, само по себе си, е достатъчна причина да бъдете тук през зимата, съветваме Ви да разгледате и предложенията за зимни активности в Стара планина.

 

Узана през лятото и есента

Между май и октомври Узана се превръща в Зеленото сърце на Балкана. По това време тук ще откриете вековните букови гори на Природен парк „Българка”, голямата узанска поляна, уханието на треви, на билки и на диви ягоди…
Именно тук, на билото на Стара планина, се намира географският център на България, а сред възможностите да прекарате приятно времето си в Централния Балкан ще изтъкнем пешеходните и велосипедните преходи и разходки, ботаническите турове, изживяванията с кулинарен акцент и другите активности, уикенд програми и експедиции от програмата на Travel Plus.

пешеходни преходи

велосипедни турове

приключения

вкусни спирки

Препоръка

В програмата на Travel Plus ще намерите предложения както за индивидуални гости и семейства, така и за малки групи или тийм билдинг (team building). Препоръчваме Ви да участвате в едно или в няколко от приключенията и да останете в нашия красив край два, три или повече дни.

За резервация в хотел или къща за гости пишете на адрес booking@travel-plus.net. Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и сме запознати с актуалните условия. Ако обаче Вие самите сте харесали хотел или къща за гости, пишете ни, за да направим резервацията именно там! И в двата случая ще Ви предложим настаняване на преференциална цена и/или други предимства или бонуси.

хотели

къщи за гости

пакети

изпратете запитване

В географския център на България

Високо в Габровския Балкан, на билото на Стара планина и само на два километра от ски зона Емар се намира географският център на България. Без значение от сезона, когато сте толкова близо до това знакова място, да стигнете до него се счита за „задължително”.
Направете си снимка и се полюбувайте на безвремието всред прекрасния планински пейзаж! И макар че карането на ски и сноуборд вероятно е основната причина да бъдете на Узана през зимата, препоръчваме Ви да участвате и в други зимни активности в Стара планина.

 

Габрово и Трявна

Ски зона Емар се намира на 23 км от Габрово и на 38 км от Трявна – два от най-обичаните градове в България. Затова Ви препоръчваме да ни гостувате в Централния Балкан за повече дни и да имате време за всичко: да карате ски и сноуборд на Узана, да участвате в други активности от програмата, както и да прекарате време в уникалните музеи и приятелската атмосфера на двата града в полите на Стара планина.

активности

история

природа

Габрово – Трявна

Хотели и къщи за гости

За резервация в хотел или къща за гости ни пишете на адрес booking@travel-plus.net. Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и сме запознати с актуалните условия. Ако обаче Вие самите сте харесали хотел или къща за гости, пишете ни, за да направим резервацията именно там! И в двата случая ще Ви предложим настаняване на преференциална цена и/или други предимства или бонуси.

хотели

къщи  за гости

пакети

гъвкави дати

Препоръка

В делничните дни между понеделник и четвъртък на Узана е също толкова красиво, но и значително по-спокойно. Ако имате възможност, избягвайте струпванията на много хора през уикендите и около националните празници!

Уеб камера

На това място можете да проверите в реално време какви са снежните условия в ски зона Емар в Стара планина.

Актуално

Tasty Bike Tour (от Узана)

Велосипедна обиколка в Габровския Балкан, с включени „вкусни спирки”
≈ 4 часа
Стара планина
Още предложения
Ски и сноуборд, преходи със снегоходки, хотели и къщи за гости, пакети

Зима в Стара планина

Един ден на Узана

Лек пешеходен преход в Стара планина, полудневен или целодневен вариант
≈ 3:30 часа
Стара планина

Избрано от нашата програма в Алпите

Ски в Кицбюел (Кицски), Австрия - KI21TZ19HAFW81FFUO
Ski & Board

Апартаменти с две спални за 4-6 души

Отлична локация на 2 км от ски зона Кицбюел, с модерно обзавеждане
Австрийски Алпи
Зима 21-22