Корона-мерки: ски в Алпите – Зима 2020-21
COVID-19

„Ще се карат ли ски в Алпите тази зима?” – така звучи най-често задаваният ни въпрос в последните няколко седмици.

Макар че не можем да Ви дадем еднозначен отговор, направихме обобщение на информацията, която ни изпращат нашите партньори от ски зоните в Австрия, Швейцария, Италия, Франция и Германия. И докато повечето ски зони в момента са затворени (или поради наложени ограничения, с изключения на Швейцария, или защото отварянето им е било планирано за декември), ние оставаме умерени оптимисти за близкото бъдеще…
 

Капацитет и фреквенция (честота) на движение на лифтовете

Ръководството на ски зоните си запазва правото да ограничава реално заемания капацитет на лифтовите съоръжения. Същевременно обаче те ще се движат при по-висока от обичайната или при максимална скорост. При съоръженията с голям капацитет (например така наречените „гондоли”, влакчета, зъбчати железници и др.) ще бъде увеличена фреквенцията на движение – например на всеки 3 до 5 минути вместо на всеки 8 до 10 минути и т.н. Възможно е и удължаване на работното време като например начало още в 8:00 часа̀ вместо в 8:30 или в 9:00 часа̀.
 

Дезинфекция на кабини и гондоли

Планирана е всекидневна дезинфекцията на кабините и гондолите – в това число по метода на „студеното замъгляване”. Методът на студеното замъгляване позволява унищожаването на 99.99% от намиращите се по повърхностите вируси, бактерии и спори. Активната съставка не оставя следи и няма отровно въздействие, не дразни кожата и очите, и е 100 % биоразградима и ph-неутрална. Този метод за дезинфекция е бил тестван и след това приложен на практика – от пролетта и лятото до есента на тази година.
 

Носене на предпазни маски*

Маските трябва да покриват изцяло носа и устата, а носенето им е задължително на следните места:
• във и на лифтовете
• във всички закрити пространства, в това число закритите станции на лифтовете, ски гардеробите, ресторантите и кафетериите, тоалетните и т.н.
• където се налага изчакване на реда – в близост до касите или до автоматите за купуване на лифт карти, при качване и слизане на и от лифтовете и влековете и т.н. Опашките ще бъдат организирани по начин, който да позволява спазването на предписанията за отстояние на чакащите – минимум един метър между човек и човек.
* Освен стандартните, за маски се считат бъфовете, шаловете, банданите и ски маските при условие, че покриват изцяло носа и устата.
 

Проветряване на кабини и гондоли

Става въпрос за проветряването на кабините и гондолите по време на пътуването с тях. Освен препоръчителна към туристите, тази мярка може да бъде налагана и по усмотрение на ръководството на ски зоните – съобразявайки се с метеорологичните условия и с други фактори.
 

Ресторанти и кафетерии, апре-ски

Разпоредбите за носене на маски важат навсякъде в ресторантите и кафетериите, с изключение на времето, в което се консумират храна и напитки. Освен това консумацията ще бъде възможна единствено на масите и в никакъв случай между тях или на бара. Масите ще бъдат разположени на разстояние една от друга съгласно действащите разпоредби. Броят на едновременно седящите на една маса ще бъде съобразен и напасван спрямо актуалните изисквания. Масите се дезинфекцират след всеки клиент.
Други възможни мерки представляват инсталирането на плътни прегради между масите, както и задължителната регистрация за посещение на ресторанти и кафетерии посредством QR-код. Последната ще се извършва на входа на заведенията.
Апре-ски баровете ще функционират по подобие на кафетериите – със спазване на отстояние и консумация на напитки и храна единствено на масите. Ще бъде ограничено и работното им време като намиращите се в самите ски зони ще затварят със затварянето на ски съоръженията (лифтове и влекове).
 

Вместо обобщение
(от името на нашите партньори – ски зоните в Австрия, Швейцария, Италия, Франция и Германия)

Предстоящият зимен сезон 2020-21 със сигурност ще бъде различен. Въпреки това нашата традиционна покана да ни гостувате остава в сила: планирайте Вашата зимна ваканция със семейството и приятелите си! В планината ще се заредите с енергия и ще подобрите както физическото, така и психическото си здраве! Сигурността на нашите гости винаги е била водещият ни приоритет. Още повече при актуалната ситуация, чието развитие държим под око – за Ваше и за наше собствено добро! Ще дадем най-доброто от себе си Вашият престой в планината да бъде едновременно приятен и сигурен като за целта вземаме цяла серия от превантивни мерки – в съответствие с насоките и препоръките на здравните власти.

 

Макар и с някои условности, ние също оставаме умерени оптимисти за близкото бъдеще. Ако проявявате интерес към предложения за цялостна организация на ски ваканции с включен ски гайдинг, както и за лифт карти и настаняване на преференциални цени (в хотели и апартаменти), можете да ни изпращате запитвания на адрес booking@uzana.bg или със съобщение във фейсбук.
Коментари и отзиви за програмите ни в Алпите можете да разгледате в рубриката за отзиви.